AFD-definitie Standaard

Uniformeren van verschillende aspecten rond definities van services en/of producten.

Veel partijen gebruiken op dit moment AFD XML-sjablonen voor het delen van specificaties van services of voor vastlegging van gegevens. Business rules worden apart aangeleverd via bijvoorbeeld een Excel- of Word-document. Vanzelfsprekend draagt dit niet bij tot uniforme interpretaties van zulke definities, wat leidt tot fouten, extra kosten en/of vertraging in verwerkingsprocessen. Om dit te voorkomen heeft SIVI de AFD-definitie Standaard ontwikkeld.

De AFD-definitie Standaard richt zich op het uniformeren van verschillende aspecten rond de definities van services en/of producten. Hiermee kunnen zowel de opslag van data als het berichtverkeer in de keten, op eenduidige wijze plaatsvinden. De AFD-definitie Standaard is dan ook ontwikkeld en bedoeld voor álle partijen in de verzekeringsketen.

De AFD-definitie Standaard richt zich op twee dimensies waarin productdefinities een grote rol spelen: Registraties en Services. Bij Registraties gaat het om hoe gegevens opgeslagen worden in de database. Bij Services gaat het om het gebruik van functies; hoe deze aangeroepen worden en wat het resultaat is.

Voor het Programma Uniforme Inrichting Volmachtketen ligt de focus op de volgende processen:

 • Polis:
  • Vastleggen (Registratie)
   Het vastleggen van polisgegevens in de database
  • Premie berekenen (Service)
   Het gebruik van de webservice Premieberekening
  • Accepteren (Service)
   Het gebruik van de webservice Acceptatie

Ondersteuning

Alle informatie over de AFD-definitie Standaard vindt u op toegankelijke wijze in het online handboek. Voor meer toelichting en ondersteuning kunt u ook een afspraak maken met een SIVI-consultant (gebruik hiervoor het contactformulier “Heeft u een vraag over AFD-definitie Standaard?” hiernaast).

  Heb je een vraag over AFD-definitie Standaard?

  We helpen je graag verder