Uniforme Inrichting Volmachtketen (UIV)
Eind 2017 geeft de DNB de volmachtgevende verzekeraars een nadrukkelijke waarschuwing over de houdbaarheid van het volmachtmodel. Begin 2018 verzoekt het Platform Volmacht van het Verbond van Verzekeraars aan SIVI om de situatie rond datakwaliteit te analyseren en een voorstel uit te brengen voor structurele verbetering van de datakwaliteit binnen de volmachtketen. In 2019 richten het Verbond van Verzekeraars en de NVGA de Stichting Uniformering en Informatievoorziening Volmachtketen (SUIV) op. De basisafspraken rond de uniforme inrichting van de volmachtketen zijn vastgelegd in het Protocol Uniforme Inrichting Volmachtketen (PUIV). Vanuit SUIV geven verzekeraars en volmachten gemeenschappelijk richting aan de implementatie en doorontwikkeling. SIVI ondersteunt SUIV als architect van de oplossing en beheerder van de standaarden.
AFD-definitie als belangrijk instrument
Een belangrijk instrument voor UIV is de AFD-definitie standaard. Een AFD-definitie legt voor een verzekeringsproduct de van toepassing zijnde gegevens, de structuur en de eventuele waardebeperkingen vast. De uitgangspunten voor het opstellen van AFD-definities sluiten aan bij de uitgangspunten voor POG binnen de volmachtketen.
Softwareontwikkelaars kunnen -indien zij dat willen- de specificaties uit een AFD-definitie geautomatiseerd inlezen en de controles geautomatiseerd uitvoeren. Een groot deel van de noodzaak voor de ‘traditionele’ volmacht-handboeken vervalt. Bij goed gebruik levert de inzet van AFD-definities een substantiële besparing bij de inrichting van volmachtproducten en een aanzienlijke vermindering van de kans op fouten.
Implementatie van AFD-definities
De eerste stap voor UIV is de omzetting door de volmacht van de lopende portefeuilles naar de nieuwe inrichting op basis van AFD-definities, zoals aangeleverd door verzekeraars. Inmiddels wordt hier veel voortgang geboekt. Een deel van de volmachten heeft dit zelfs al afgerond. Zowel ANVA, CCS als DIAS bieden uitgebreide ondersteuning bij het geautomatiseerd omzetten van portefeuilles. De polisregistratie mag na omzetting geen foutieve gegevens bevatten. Het is wel mogelijk dat na omzetting blijkt dat waarden voor gegevens ontbreken of afwijken. Dit is niet bepalend voor het succes van omzetting. Niet elke afwijking is direct een probleem. Het is belangrijk te onderkennen dat het de toezichthouder er niet om gaat dat er geen afwijkingen mogen zijn. Het gaat erom dat er inzicht is in de afwijkingen, men risico’s kan beoordelen en men waar nodig mitigerende maatregelen kan nemen. Door inzicht en overzicht en het vervolgens kunnen nemen van maatregelen toont de volmachtketen dat zij in control is.
Versienummers bij beheer polissen
Bij het sluiten van een nieuwe polis gebruikt de volmacht de op dat moment ingerichte AFD-definitie voor het product als uitgangspunt. Het versienummer van de AFD-definitie die is gebruikt bij het opstellen van de polis maakt standaard onderdeel uit van de polisgegevens. Bij premiebepalende mutaties muteren polissen altijd op basis van de laatst ingerichte AFD-definitie voor dat product en wordt het versienummer aangepast naar het versienummer van deze AFD-definitie. Na verloop van tijd zijn er dus binnen de polisadministratie verwijzingen naar meerdere versies van AFD-definities aanwezig. Binnen een volmacht portefeuille is dus altijd te herleiden op basis van welke versie van een AFD-definitie een polis is opgesteld of gemuteerd.
Inzicht in gegevens voor verzekeraars
In het huidige NVGA Protocol 1.0 is in 2022 aanvullend het AFD-definitie versienummer opgenomen. Verzekeraars krijgen hiermee inzicht in het gebruik van AFD-definities. In het NVGA Protocol 2.0 (start uitrol medio 2025) levert de volmacht alle beschikbare polisgegevens aan de verzekeraar volgens de specificatie van de laatst ingerichte AFD-definitie voor het betreffende product. Hiermee krijgen verzekeraars voor polissen standaard inzicht in alle vastgelegde gegevens en eventuele afwijkingen.