AFD Webserviceprotocol

Het AFD Webserviceprotocol is een protocol voor het online/realtime aanroepen en uitvoeren van services via standaard internet protocollen in de intermediaire verzekeringsbranche, waarbij gegevens worden uitgewisseld volgens het All Finance Datamodel (AFD).

Een service is een software-applicatie met een specifieke functie of een beperkte set aan functies, die aangeboden wordt door een verzekeraar. De service is aan te roepen vanuit een andere applicatie, meestal een intermediairpakket, zoals “het berekenen van de premie voor een polis”.
Een standaard webservice is door middel van internet protocollen aan te roepen via het internet en maakt gebruik van de standaarden XML, SOAP en HTTPS. De definitie van de service wordt vastgelegd in een WSDL. Een AFD Webservice is gebaseerd op dezelfde protocollen en standaarden, waarbij als aanvullende afspraak geldt dat alleen gegevenselementen gebruikt worden die voorkomen in het All Finance Datamodel (AFD).

Het AFD Webserviceprotocol geeft aan hoe op basis van het AFD en AFD berichtstructuren webservices worden aangeroepen en aan welke eisen het WSDL document moet voldoen. Het protocol is zodanig opgezet dat intermediairs vanuit hun intermediair software de AFD Webservices kunnen aanroepen, over het internet, op de server van een maatschappij. AFD Webservices worden ingericht door verzekeraars en gebruikt door intermediairs. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld het opvragen van tarieven, opvragen van polisgegevens etc.

    Heb je een vraag?

    We helpen je graag verder!