AFD 1.0 Gegevensstandaard

AFD Gegevensstandaard

Het AFD richt zich in de meest ruime zin op het verzekeringsdomein. Ontstaan vanuit het Assurantie Data Netwerk in 1990 is het AFD uitgegroeid tot een zeer brede standaard. Het AFD bevat duizenden definities van gegevens. Binnen alle verzekeringsdomeinen zetten nagenoeg alle partijen binnen de keten de standaard in.

Het AFD legt vast op welke wijze je een gegeven moet opnemen in een elektronisch bericht (datum bijvoorbeeld altijd in dezelfde notatie) en hoe je deze gegevens binnen een elektronisch bericht moet groeperen. Het AFD is dé gegevens- en berichtenstandaard die de verzekeringsindustrie gebruikt.

De belangrijkste voordelen voor het gebruik van een gegevens- en berichtenstandaard zijn:

  • Minder overhead: partijen in de keten hoeven niet individueel af te stemmen op welke wijze data elektronisch wordt uitgeleverd. Dit bespaart veel tijd.
  • Minder fouten: eenduidig vastleggen van gegevens voorkomt fouten rond definitie, interpretatie en verwerking van gegevens.

Maandelijkse updates AFD

Iedere maand publiceert SIVI de actuele AFD op deze website. De maandelijkse update van AFD bevat release notes: naast het overzicht van nieuwe en gewijzigde attributen en codes wordt nu ook toelichtende context gegeven ter ondersteuning van de implementaties.

Klik hiernaast voor het overzicht van alle AFD downloads inclusief maandelijkse AFD Release.

Aanvragen AFD uitbreiding

Vraag een uitbreiding van AFD aan door het aanvraagformulier te downloaden en het ingevulde formulier te mailen naar: support@sivi.org.

Hieronder de gemiddelde afhandeling van AFD (aan-)vragen in werkdagen (“Service Level Agreement”). De SLA’s zijn afgezet tegen het aantal AFD (aan)vragen per unieke organisatie in de actuele releasemaand en over 2024 totaal. Bijgewerkt met de AFD release van 1/5/2024.