SIVI AFS voor Intermediaire Distributie

SIVI-AFS is een branchespecifieke standaard voor de uitwisseling en vastlegging van gegevens. De oorspronkelijke doelstelling van het Assurantie Data Netwerk (1985) is kosten te besparen bij de uitwisseling van gegevens door uniforme gegevensdefinities en een gedeeld beeld bij de uit te voeren processen. Waar het ADN zich aanvankelijk uitsluitend richtte op gegevensuitwisseling tussen verzekeraars en adviseurs, zien we anno 2025 dat SIVI AFS de basis vormt voor gestandaardiseerde uitwisseling van gegevens en documenten tussen verzekeraars, serviceproviders, gevolmachtigden, adviseurs en derde partijen, daarbij gefaciliteerd door softwareleveranciers.

Voor de Intermediaire Distributie zijn de volgende onderdelen van SIVI AFS van groot belang:

  • ADN-boekingsberichten
  • GRS-documentberichten
  • SKP-transactieberichten
  • Services

ADN-boekingsberichten

Ketenintegratie begon in 1985 met het ADN (Assurantie Data Netwerk) met als doel een minder bewerkelijk en kwalitatief beter incassoproces voor adviseurs. Op dit moment spreken we van het ADN Protocol en kunnen ADN-boekingsberichten (prolongatieberichten (PPR) en mutatieberichten (PMB)) worden uitgewisseld.

Binnen de gangbare assurantiesoftware zijn processen ingericht om de verwerking van deze berichten te ondersteunen en de registratie van polissen waar nodig te actualiseren. De ADN-boekingsberichten zijn essentieel voor adviseurs die zelf incasseren. Het bespaart hen het afletteren van borderellen en voorkomt fouten. Een deel van de adviseurs die maatschappij-incasso hanteren, gebruikt de berichten om de eigen administratie te actualiseren en eventueel controles uit te voeren.

Gebruik in de markt

Inmiddels gebruiken zowel verzekeraars als serviceproviders de ADN-boekingsberichten. Vooral in het serviceprovidersegment zien we de laatste jaren nog groei omdat het een goed en betrouwbaar middel is om de administratie van een aangesloten adviseur te actualiseren.

ADN-boekingsberichten kunnen worden afgehandeld via Solera (TIME) of via Aplaza. Zo’n 17 leveranciers van assurantiesoftware ondersteunen de verwerking van de ADN-boekingsberichten.

Voor adviseurs levert de geautomatiseerde verwerking van boekingen en de bijgevoegde polisgegevens een substantiële besparing op. De adviseurs die zelf premies incasseren, hebben minder uitval/fouten in het incassoproces. Zowel de adviseurs die incasseren als de adviseurs die niet incasseren, hebben minder arbeid om de eigen registratie te actualiseren en zijn beter in staat vanuit de eigen systemen hun klant te bedienen. Voorwaarde voor de efficiencywinst voor adviseurs is de aanlevering van foutloze berichten. Dit is op onderdelen een punt van aandacht.

Zie de Roadmap Intermediaire Distributie voor meer informatie over gebruik en baten van ADN-boekingsberichten.

GRS-documentberichten

De GRS-Documentberichten worden met name gebruikt om de bij het prolongatieproces behorende documenten digitaal te verzenden vanuit verzekeraars en serviceproviders (aanbieders) naar intermediairs en serviceproviders met postenbanken (ontvangers). Voor de eindklant kunnen dit een polis, een begeleidende brief van de aanbieder, een groene kaart  of een factuurspecificatie zijn. Voor de adviseur kunnen dit (aanvullend) een boekingsnota en een borderel zijn.

Klik hier voor uitgebreidere informatie over het GRS-protocol.

Gebruik in de markt

In 2023 werden ruim 18 miljoen GRS-documentberichten uitgewisseld. De laatste jaren zien we weer een duidelijke groei (in 2019 waren het 9 miljoen berichten). De bulk van het volume bestaat uit documenten die nodig zijn bij de prolongatie van polissen per hoofdvervaldatum. In een beperkt aantal gevallen wisselen aanbieders en ontvangers direct GRS-documentberichten op basis van het GRS Protocol (naar schatting 1 miljoen berichten). Voor de overige 17 miljoen berichten faciliteert Aplaza de uitwisseling voor 65 aanbieders en ruim 1.500 ontvangers bij 17 leveranciers van assurantiesoftware.

De belangrijkste meerwaarde om documenten via GRS-documentberichten te versturen is dat de adviseur de documenten verregaand geautomatiseerd kan verwerken binnen zijn administratie, wat duidelijk meetelt in de waardering van de dienstverlening van aanbieders.

Zie de Roadmap Intermediaire Distributie voor meer informatie over gebruik en baten van GRS-documentberichten.

SKP-transactieberichten

De adviseur gebruikt bij zijn dagelijkse werkzaamheden een reeks van toepassingen. Toepassingen ter ondersteuning van een proces (advies, vergelijking, schademelding) en toepassingen gericht op het uitvoeren van specifieke transacties (offerte, aanvraag, mutatie). Deze toepassingen worden aangeboden door leveranciers, serviceproviders, verzekeraars en derden in de keten (bijv. schadeherstellers). De diversiteit op het bureau van de adviseur is groot. De insteek is dat als de adviseur digitaal een transactie in gang zet, hij – als bevestiging van die transactie – met behulp van een SKP-koppeling een bericht retour krijgt met data en/of document met de specificaties van de transactie.

Klik hier voor uitgebreidere informatie over het SIVI Koppelingsprotocol (SKP).

Gebruik in de markt

Hoewel na de introductie van GIM (de voorloper van SKP) in 2006 het aantal beschikbare koppelingen snel groeide, trad vanaf 2009 een duidelijke stagnatie en daarna een daling op. De complexiteit van de GIM-koppeling op dat moment in de tijd en beperkte prioritering van marktpartijen waren de belangrijkste redenen.

In 2018 is de opvolger SKP geïntroduceerd met als inzet dat het voorzien in SKP-BASIS een hygiënefactor moet zijn. Toch is uiteindelijk maar een beperkt aantal partijen overgegaan tot de implementatie van SKP-BASIS. Dit zien we als ongewenst en we gaan ons daarom beraden op nadere acties, omdat de markt hier een groot efficiencypotentieel laat liggen.

De SKP-UITGEBREID en SKP-COMPLEET koppelingen worden op dit moment alleen gefaciliteerd door Aplaza. Na een terugval tot zo’n 150.000 SKP-transactieberichten in 2022 is er inmiddels weer meer belangstelling voor het gebruik van deze koppelingen. Op dit moment bieden 5 aanbieders deze koppelingen aan en genereren bijna 1.300 adviseurs ruim 320.000 berichten per jaar.

Zie de Roadmap Intermediaire Distributie voor meer informatie over gebruik en baten van SKP-transactieberichten.

Services

Organisaties bieden services aan via een API (Application Programming Interface), dit is een generieke standaard voor het aanbieden van services. Naast het gebruik van services voor de primaire processen als tariefberekening, vergelijking, offerte, aanvraag, mutatie/beheer en claim, zien we services voor de ondersteuning van deze processen. Bijvoorbeeld het raadplegen van voertuigdata, opstaldata, schadeafhandeling, etc.

Als standaard voor het aanbieden van services heeft SIVI voor AFD 1.0 in 2004 het AFD Webservice Protocol ontwikkeld dat uitgaat van SOAP/XML. In 2020 heeft SIVI het SIVI AFS API-raamwerk gepubliceerd dat uitgaat van AFD 2.0 en REST/JSON.

Klik hier voor uitgebreidere informatie over het AFD Webserviceprotocol en hier voor uitgebreidere informatie over het SIVI AFS API-raamwerk.

Gebruik in de markt

We zien binnen de Intermediaire Distributie – anders dan in de Volmacht Distributie – geen collectieve afspraken rond het gebruik van services voor provinciale polissen en daarmee dus ook geen georganiseerd gebruik. Het komen tot een collectieve agenda rond services voor provinciale polissen is een hoge prioriteit binnen de Roadmap Intermediaire Distributie. Mede daarom neemt SIVI het initiatief om een kopgroep te formeren die de uitgangspunt gaat formuleren voor een service ‘Raadpleeg Polis’.

Dit betekent overigens niet dat er geen services worden aangeboden. Individuele partijen bieden voor hun producten of diensten services aan op basis van AFD 1.0 en SOAP/XML (AFD Webservice Protocol) of op basis van AFD 2.0 en REST/JSON (SIVI AFS API-raamwerk). Daarnaast kiezen partijen ervoor om eigen uitgangspunten te hanteren bij het inrichten van services. In alle gevallen betekent dit dat partijen bilateraal afspraken maken en vaak intensieve afstemming hebben rond het gebruik.

Zie de Roadmap Intermediaire Distributie voor meer informatie over gebruik en baten van Services binnen de Intermediaire Distributie.