Gegevensstandaard (AFD)

AFD Gegevensstandaard

Het AFD richt zich in de meest ruime zin op het verzekeringsdomein. Ontstaan vanuit het Assurantie Data Netwerk in 1990 is het AFD uitgegroeid tot een zeer brede standaard. Het AFD bevat duizenden definities van gegevens. Binnen alle verzekeringsdomeinen zetten nagenoeg alle partijen binnen de keten de standaard in.

Het AFD legt vast op welke wijze je een gegeven moet opnemen in een elektronisch bericht (datum bijvoorbeeld altijd in dezelfde notatie) en hoe je deze gegevens binnen een elektronisch bericht moet groeperen. Het AFD is dé gegevens- en berichtenstandaard die de verzekeringsindustrie gebruikt.

De belangrijkste voordelen voor het gebruik van een gegevens- en berichtenstandaard zijn:

  • Minder overhead: partijen in de keten hoeven niet individueel af te stemmen op welke wijze data elektronisch wordt uitgeleverd. Dit bespaart veel tijd.
  • Minder fouten: eenduidig vastleggen van gegevens voorkomt fouten rond definitie, interpretatie en verwerking van gegevens.

Maandelijkse updates AFD

Iedere maand publiceert SIVI de actuele AFD op de SIVI website.

Aanvragen AFD uitbreiding

Vraag een uitbreiding van AFD aan door het aanvraagformulier (WORD) te downloaden en het ingevulde formulier te mailen naar: support@sivi.org.