Marktvraag ‘Geen fouten’

Als keten willen we geen fouten bij de realisatie en het gebruik van services en berichten. Het doel is geen onnodige kosten en complexiteit door fouten bij zowel de implementaties als het uitvoeren van processen.

In de Roadmap SIVI AFS benoemt SIVI ‘marktvragen’ en ‘opties’. Marktvragen zijn door SIVI geformuleerde vraagstukken met de taak voor SIVI om deze op te lossen. Opties zijn oplossingsrichtingen om invulling te geven aan de betreffende marktvraag. Een marktvraag kan meer dan één optie bevatten.

Bij digitale samenwerking binnen de keten kunnen fouten snel een grote impact hebben. Een structurele fout bij een aanbieder in een ADN-boekingsbericht beïnvloedt bijvoorbeeld alle aangesloten adviseurs die dat bericht gebruiken. Het aantal getroffen partijen varieert per aanbieder, maar kan aanzienlijk zijn. Een foutieve specificatie van een service voor volmacht-premieberekening wordt vaak pas later in het proces ontdekt, wat in een ongunstig scenario gevolgen kan hebben voor zeker vijf leveranciers en meer dan zestig gevolmachtigden. Onjuist aangeleverde GRS-documentberichten dwingen de adviseur vaak om deze berichten handmatig te verwerken in plaats van geautomatiseerd. Dit vergt aanzienlijk meer inspanning dan de ‘klassieke’ papieren aanlevering. Kortom, met de toenemende digitalisering is het essentieel dat de keten zich maximaal inspant om fouten te minimaliseren en deze snel op te lossen.

SIVI heeft in samenwerking met Adfiz en Aplaza een procedure ontwikkeld voor het melden van fouten en een dashboard rond fouten in het berichtenverkeer (zie meldformulier berichtenverkeer). Hierdoor ontstaat meer inzicht in het voorkomen en afhandelen van fouten. Het meldformulier berichtenverkeer is te vinden op de pagina Kwaliteit berichtenverkeer.

Voor AFD-definities voert SIVI maandelijks een steekproef uit.

Opties voor invulling marktvraag ‘Geen fouten’

De volgende opties zijn voor de invulling van deze marktvraag verder uitgewerkt:

  • Ondersteunen opstellen syntactisch correcte berichtspecificaties
  • Ondersteunen opstellen semantisch correcte berichtspecificaties
  • Ondersteunen aanbieden van een correcte API (services)

SIVI geeft op diverse manieren vorm aan het invullen van deze opties, namelijk via doorlopende activiteiten en lopende projecten. Projecten die nog niet gestart zijn, staan op de backlog. Een compleet overzicht van lopende projecten binnen SIVI AFS is te vinden op de pagina Activiteiten SIVI AFS.

Optie: Ondersteunen opstellen syntactisch correcte berichtspecificaties.

Syntax kun je vergelijken met de grammatica van een bericht. Bij mensen kan een grammaticaal fout geformuleerde tekst tot misverstanden leiden; bij berichten die worden uitgewisseld (via een service of als los bericht) is dat met syntaxfouten niet anders. Kleinere fouten kunnen soms onopgemerkt blijven en leiden tot onverwachte resultaten, direct of pas veel later. Grotere syntaxfouten zorgen meestal voor directe uitval.

Doorlopende activiteiten

SIVI ondersteunt correcte AFD-definities door het aanbieden van baselines binnen AOS. Baselines zijn ingesteld op basis van de branche en het type bericht, zoals een baseline voor polis motorrijtuigen, die kan worden gebruikt voor berichten zoals premieberekening, offerte, aanvraag en mutatie. Door het gebruik van baselines wordt het AFD veel toegankelijker en wordt de kans op fouten verkleind. Op basis van de baseline kan een berichtspecificatie worden samengesteld voor een specifieke functie, zoals ‘premieberekening invoer’, ‘premieberekening resultaat’ of ‘registratie’. Dit kunnen functies zijn uit het SIVI AFS API-raamwerk of zelf gedefinieerde functies.

In het kader van het Protocol AFD-definities UIV levert SIVI voor de analyse Excel-templates zoals ‘zakelijk werkmaterieel’ en ‘zakelijk VVE-complex‘, voor een duidelijke structuur en houvast bij het opstellen van AFD-definities.

Voor zowel AFD 1.0 als AFD 2.0 zijn de basisbenodigdheden aanwezig om een zeer groot deel van de syntaxfouten te voorkomen. Binnen het AFD 2.0-domein zien we een goed gebruik van de tools die SIVI aanbiedt en liggen we op koers. Binnen het AFD 1.0-domein vereist het gebruik van compleet gespecificeerde AFD-definities voor de services voor volmachten nog de nodige aandacht.

Optie: Ondersteunen opstellen semantisch correcte berichtspecificaties

Semantische juistheid betekent dat gegevens binnen een bericht inhoudelijk kloppen binnen de specifieke context waarin het bericht wordt gebruikt. Dit gaat verder dan syntactische juistheid. Voor semantische controles zijn daarom aanvullende context én regels nodig.

Doorlopende activiteiten

Maandelijks voert SIVI steekproefsgewijs controles uit op de semantische juistheid van opgestelde AFD-definities, voor zover mogelijk. Daarnaast besteedt SIVI in de SIVI AFS-handboeken specifiek aandacht aan het opstellen van semantisch correcte AFD-definities.

Lopende projecten

Prioriteit voor SIVI is om in onbruik geraakte gegevenselementen en duplicaten op te schonen. Vervallen labels en codewaarden verwijderen we niet uit de datacatalogus, maar markeren we. De markering geeft aan dat deze attributen niet meer gebruikt mogen worden in nieuwe berichtspecificaties; tegelijk borgen we zo dat bestaande berichtspecificaties wel kunnen worden verwerkt. Verder blijkt niet elk attribuut in het AFD een (duidelijke) omschrijving te hebben. Dit wordt in stappen verbeterd.

Ook heeft SIVI bijna veertig jaar documentatie opgebouwd, waarvan een deel nog steeds relevant is, bijvoorbeeld met betrekking tot semantische toelichtingen. We verwerken de actuele documentatie stapsgewijs in het online handboek voor SIVI AFS, zodat toekomstig beheer beter wordt ondersteund.

Binnen de beschikbare ruimte besteedt SIVI veel tijd aan het optimaliseren van de semantische specificaties binnen SIVI AFS

Optie: Ondersteunen aanbieden van een correcte API (services)

Een belangrijke standaard voor het delen van API-specificaties is de OpenAPI Specification (OAS). Rond deze standaard is inmiddels een omvangrijk ecosysteem ontstaan, en veel partijen gebruiken deze, al dan niet geautomatiseerd, als vertrekpunt om een API in te richten. Daarnaast maakt men gebruik van de specificatie om geautomatiseerd een testomgeving (mockserver) op te zetten.

Lopende projecten

Er loopt momenteel een project om het in AOS mogelijk te maken voor gebruikers om op basis van een AFD-definitie een volledige OpenAPI-specificatie voor een service op te stellen. De definitie van de payload van de service is al opgenomen in de AFD-definitie (dit zijn de meest arbeidsintensieve onderdelen). Aanvullend ontwikkelen we in AOS schermen waarmee gebruikers de overige onderdelen van de OpenAPI-specificatie voor de betreffende service kunnen vastleggen. Hiermee borgen we dat services voldoen aan de uitgangspunten van het SIVI AFS API-raamwerk, zoals het correcte gebruik van API-endpoints, parameters, responsecodes en foutafhandelingsrichtlijnen. Via het AOS-register kan de OpenAPI-specificatie, indien gewenst, worden gedistribueerd. Een gepubliceerde OpenAPI-specificatie is syntactisch correct en voldoet, voor zover redelijkerwijs controleerbaar, aan de uitgangspunten van het SIVI AFS API-raamwerk.

 

    Heb je een vraag over de Roadmap SIVI AFS?