Activiteiten SIVI AFS

Activiteiten van SIVI AFS dienen nadrukkelijk vraaggedreven te zijn: het ‘waarom’ staat centraler dan het ‘hoe’. SIVI heeft binnen het domein van SIVI AFS een aantal centrale vraagstukken geformuleerd die de activiteiten van SIVI AFS meer vraaggedreven maken: marktvragen.

Per marktvraag hebben wij een aantal oplossingsrichtingen (in de Roadmap ‘opties’ genoemd) geformuleerd om invulling te geven aan de betreffende marktvraag.

SIVI werkt in de actuele Roadmap SIVI AFS drie marktvragen uit: ‘Lage drempels voor digitale samenwerking’, ‘Aansluiten op de ICT-operatie’ en  ‘Geen fouten’. Zie hieronder voor meer informatie. Klik via ‘Lees meer’ door naar de bijbehorende opties die we voor de betreffende marktvraag in kaart hebben gebracht.

In deze eerste versie van de Roadmap SIVI AFS zijn de marktvragen geformuleerd op basis van de lopende activiteiten binnen SIVI. De drie geformuleerde marktvragen zijn het startpunt voor een dialoog met de markt. Op basis van verdere afstemming met het Ketenoverleg, verzoeken van individuele marktpartijen of vanuit specifieke bevindingen binnen SIVI zal de verdere uitbreiding plaatsvinden. Jaarlijks vindt een formele update van de Roadmap plaats.

Aan de rechterkant een overzicht van lopende projecten binnen het domein SIVI AFS (klik op het project voor korte informatie over een project).

Marktvragen

Marktvraag: ‘Lage drempels voor digitale samenwerking’

Binnen een keten die de klant op een moderne wijze wil bedienen en weerbaar wil zijn tegen nieuwe intreders is digitalisering noodzakelijk; het is essentieel dat er lage drempels zijn voor digitale samenwerking.

Marktvraag: ‘Aansluiten op de ICT-operatie’

Als softwareproducent wil ik gebruikmaken van SIVI-standaarden die goed aansluiten bij mijn ICT-operatie. Dat wil zeggen, aansluiten bij de gangbare ICT-architecturen en ontwikkelomgevingen. Bruikbaar binnen werkmethoden en werkprocessen. Goed te begrijpen en te hanteren door medewerkers.

Marktvraag: ‘Geen fouten’

Als keten willen we fouten bij gebruik van services en berichten elimineren. We streven naar garanties dat de services en berichten foutloos zijn. Doel is geen onnodige kosten en complexiteit bij implementaties en het doorlopen van processen.

Projecten

Gebruikers moeten in staat zijn om op basis van een AFD-definitie een volledige OpenAPI-specificatie in AOS op te stellen. Aanvullend ontwikkelen we in AOS schermen waarmee gebruikers de overige onderdelen van de OpenAPI-specificatie voor de betreffende service kunnen vastleggen.
Doel van dit protocol is een uniform proces voor de afhandeling van speciale risico’s tussen gevolmachtigde en verzekeraar, ondersteund door AFD-berichten en afspraken over transport.
Het markeren van entiteiten, attributen, codelijsten en codewaarden in AFD als 'vervallen' om zo de semantische consistentie van het AFD te verbeteren.
Uitbreiden van het SIVI AFS API-raamwerk, analyse van het gebruik van AsyncAPI, uitbreiden van het SIVI AFS Handboek.
Protocol voor gegevensuitwisseling tussen pensioenuitvoeringsorganisaties, fiduciair managers en beleggingsadministrateurs.
Protocol specifiek gericht op inkomen-producten, met aanvullende rapportages, specifiek voor inkomens- en verzuimverzekeringen.
Doorontwikkeling op NVGA Protocol 1.0.
Mapping van iDOS- en Co-polis-berichten van VNAB naar SIVI AFS (binnen mapping-API en als opvraagbare code bij SIVI).
Mapping van HDN-berichten van HDN naar SIVI AFS (binnen mapping-API en als opvraagbare code bij SIVI).
Bestaande AFD-attributen zonder omschrijving alsnog voorzien van een beschrijving.
Dit project richt zich op het verkrijgen van inzicht in het feitelijk gebruik van het AFD. Door beschikbare data te analyseren, identificeren we verbeterpunten om het AFD verder te optimaliseren en beter af te stemmen op de marktbehoeften.
Ontwikkelen van e-learningmodules en masterclasses voor specifieke onderwerpen.
Ontwikkelen nieuwe interne beheertool voor AFD (zowel AFD 1.0 als AFD 2.0), verbeteren doorzoekbaarheid AFD met nieuwe Online Raadplegen-tool , introduceren codelijst-API voor eenvoudig opvragen en raadplegen actuele codelijsten en codewaarden.
Relevante informatie identificeren, waar nodig bijwerken en opnemen in de actuele (online) handboeken.
Verder verfijnen JIRA-inrichting voor SIVI AFS-gerelateerde zaken, automatiseren SIVI AFS-supportvragen en aanvragen via JIRA.