Marktvraag ‘Aansluiten op de ICT-operatie’

Als softwareproducent of functioneel beheerder wil ik gebruikmaken van SIVI-standaarden die goed aansluiten bij mijn ICT-operatie. Dat wil zeggen, aansluiten bij de gangbare ICT-architecturen en ontwikkelomgevingen. Bruikbaar binnen werkmethoden en werkprocessen. Goed te begrijpen en te hanteren door medewerkers.

In de Roadmap SIVI AFS benoemt SIVI ‘marktvragen’ en ‘opties’. Marktvragen zijn door SIVI geformuleerde vraagstukken met de taak voor SIVI om deze op te lossen. Opties zijn oplossingsrichtingen om invulling te geven aan de betreffende marktvraag. Een marktvraag kan meer dan één optie bevatten.

Voor deze marktvraag richten we ons specifiek op twee groepen gebruikers van SIVI AFS:

  • Softwareproducenten gebruiken de SIVI-standaarden om toepassingen te ontwikkelen voor het uitwisselen van gegevens binnen de keten of om aan te haken bij een bestaand kader voor de opslag van gegevens.
  • Functioneel beheerders gebruiken SIVI AFS om een toepassing in te richten of om specificaties te delen.

Voor beide groepen geldt dat de SIVI-standaarden goed moeten aansluiten bij de ICT-operatie om een goed werkbare setting te creëren die aantrekkelijk is. Een goede aansluiting bij de ICT-architectuur, ontwikkelomgeving en gebruikte technologieën minimaliseert technische integratieproblemen en waarborgt een soepel gebruik.
Voor individuele medewerkers is het belangrijk dat handboeken duidelijke uitleg geven over de details van de SIVI-standaarden en de manier waarop deze gebruikt moeten worden. Het aanbod van goede trainingen zorgt ervoor dat medewerkers snel inzetbaar zijn. De tools die SIVI aanbiedt, moeten gebruiksvriendelijk zijn en een beperkte leercurve hebben.
Steeds meer partijen volgen een ‘agile’ werkwijze, waarbij kleine, gedreven teams iteratief en in kleine stappen aan concrete resultaten werken. Als reactie hierop moet SIVI ook snel kunnen schakelen bij het geven van support, antwoorden leveren en aanpassingen doorvoeren. Hierbij is het ook belangrijk dat de specificaties en ondersteunende bestanden goed aansluiten bij de ontwikkelomgevingen van de ontwikkelaar.

Opties voor invulling marktvraag ‘Aansluiten op de ICT-operatie’

De volgende opties zijn voor de invulling van deze marktvraag verder uitgewerkt:

  • SIVI AFS als standaard zo toegankelijk mogelijk maken door middel van gedegen documentatie, goede opleidingen, machine-leesbare AFD-specificaties, aansluiting bij gangbare ontwikkelomgevingen en goede ondersteuning bij het uitfaseren van oude standaarden.
  • De doorlooptijd voor het verwerken van verzoeken en het doorvoeren van updates voor SIVI AFS tot een minimum beperken.
  • SIVI AFS aansluiten op andere standaarden.

SIVI geeft op diverse manieren vorm aan het invullen van deze opties, namelijk via doorlopende activiteiten en lopende projecten. Projecten die nog niet gestart zijn, staan op de backlog. Een compleet overzicht van lopende projecten binnen SIVI AFS is te vinden op de pagina Activiteiten SIVI AFS.

Optie: SIVI AFS als standaard zo toegankelijk mogelijk maken door middel van gedegen documentatie, goede opleidingen, machine-leesbare AFD-specificaties, aansluiting bij gangbare ontwikkelomgevingen en goede ondersteuning bij het uitfaseren van oude standaarden

Voor softwareproducenten moeten de standaarden en protocollen binnen SIVI AFS goed en gemakkelijk inzetbaar zijn. Dat betekent het aanbieden van gedegen documentatie, het verzorgen van goede opleidingen, het voorzien in machine-leesbare AFD-specificaties, het aansluiten bij gangbare ontwikkelomgevingen en het bieden van goede ondersteuning bij het uitfaseren van oude standaarden.

Doorlopende activiteiten

Om SIVI AFS zo toegankelijk mogelijk te maken voor gebruikers zorgen we voor actuele hulpmiddelen zoals het SIVI AFS Handboek en AFD-definitie Standaard & AOS. Trainingen zorgen voor een beter begrip en snellere adoptie, terwijl potentiële gebruikers van SIVI AFS kunnen lezen over ervaringen van andere gebruikers in het SIVI AFS Magazine.

Lopende projecten

Een belangrijke geplande uitbreiding van AOS is de mogelijkheid om OpenAPI-specificaties op te stellen vanuit een AFD-definitie.

Er is een toenemende belangstelling voor API’s op basis van een event-driven architecture (ook eventful API’s genoemd). Op dit moment onderzoeken we hoe we deze nieuwe API-architectuur vanuit SIVI AFS kunnen ondersteunen.

SIVI ontwikkelt de trainingen verder door en komt het met een volledig kader aan opleidingen rondom de SIVI-standaarden. Daarnaast introduceren we e-learningmodules en master classes voor specifieke onderwerpen.

Met bijna veertig jaar aan historie heeft SIVI een uitgebreide documentatie opgebouwd. Veel van deze documentatie is nog steeds actueel, maar op sommige onderdelen inmiddels verouderd. Stapsgewijs verwerken we de nog actuele documentatie in het online handboek voor SIVI AFS, zodat toekomstig beheer beter gefaciliteerd kan worden.

Een compleet overzicht van lopende projecten binnen SIVI AFS is te vinden op de pagina Activiteiten SIVI AFS.

Optie: De doorlooptijd voor het verwerken van verzoeken en het doorvoeren van updates voor SIVI AFS tot een minimum beperken

SIVI AFS werkt vraaggedreven. Wanneer partijen bijvoorbeeld een nieuw label of een functievariant binnen het SIVI AFS API-raamwerk nodig hebben die nog niet in SIVI AFS beschikbaar is, kunnen zij dit bij SIVI aanvragen. SIVI beoordeelt dergelijke verzoeken, stemt indien nodig af met betrokkenen en voert vervolgens uitbreidingen of wijzigingen door. De kracht van de vraaggestuurde ontwikkeling van SIVI AFS ligt in de focus op feitelijke behoeften.

Doorlopende activiteiten

SIVI voert maandelijks een SIVI AFS-release uit waarin verzoeken worden verwerkt. Dit is ook het moment waarop partijen formeel worden geïnformeerd. Veel leveranciers voeren updates in hun systemen uit op basis van de door SIVI verstrekte specificatiebestanden van het AFD.

Lopende projecten

Momenteel ontwikkelt SIVI nieuwe beheersoftware voor het AFD. De basis voor de huidige manier waarop SIVI het AFD beheert, werd eind jaren 90 gelegd. In de loop der jaren zijn uitbreidingen mogelijk gemaakt door extra scripts, software en Excel-bestanden met specifieke bewerkingen. Inmiddels is deze aanpak niet langer effectief. Het moderniseren van de tools die SIVI inzet om haar (deel-)standaarden te beheren is noodzakelijk geworden. De herinrichting van de tooling voor standaardbeheer door SIVI bespaart tijd en middelen bij het uitbrengen van releases en maakt het proces minder foutgevoelig. Belangrijker nog, het stelt SIVI in staat om een hogere releasefrequentie voor SIVI AFS te hanteren dan één keer per maand.

In 2024 is SIVI gestart met het gebruik van JIRA ter ondersteuning van de beheerprocedures voor SIVI AFS. Dit maakt het eenvoudiger om de veelheid aan vragen en verzoeken efficiënt af te handelen. De eerste ervaringen en resultaten zijn positief. In de komende periode zal SIVI een online aanvraagformulier aanbieden, gekoppeld aan JIRA, voor het indienen van verzoeken met betrekking tot SIVI AFS.

Een compleet overzicht van lopende projecten binnen SIVI AFS is te vinden op de pagina Activiteiten SIVI AFS.

Optie: SIVI AFS aansluiten op andere standaarden

Adviseurs en hun leveranciers werken steeds meer vanuit een 360°-perspectief, waarin gegevens uit diverse bronnen zoals hypotheken, pensioenen, leningen, verzekeringen, schulden en energiecontracten worden samengebracht. Dit betekent dat zij te maken hebben met verschillende datadomeinen en uiteenlopende standaarden, wat leidt tot een complexe en vaak verwarrende situatie voor de vastlegging van deze gegevens. SIVI faciliteert de integratie door mappingen aan te bieden van andere standaarden naar AFD 2.0 en waar nodig extra gegevenselementen toe te voegen.

Door gebruik te maken van deze AFD-mappingen kunnen softwareproducenten gegevens op een consistente manier opslaan en inzetten binnen hun toepassingen. Voor een deel van deze mappingen biedt SIVI bovendien een mapping-API. Via deze API kan men een bericht in een andere standaard (bijvoorbeeld HDN) aanleveren en ontvangt men een bericht in AFD 2.0 terug.

Doorlopende activiteiten

Op dit moment zijn de volgende mappingen met AFD 2.0 beschikbaar:

  • Ockto: een mapping van het Ockto-datamodel naar SIVI AFS (ook beschikbaar in SIVI mapping-API)
  • Ordina: een mapping van data uit de applicatie ‘Veilig Ophalen’ naar SIVI AFS (op te vragen bij Ordina)
  • HDN: een mapping van courante HDN-berichten naar SIVI AFS (opvraagbaar via SIVI, binnenkort ook beschikbaar in mapping-API)
  • VNAB: een mapping voor iDOS-berichten naar SIVI AFS (opvraagbaar via SIVI, binnenkort beschikbaar in mapping-API)

Lopende projecten

SIVI ontwikkelt op dit moment mappingen vanuit VNAB Co-polis en HDN met AFD 2.0. Een compleet overzicht van lopende projecten binnen SIVI AFS is te vinden op de pagina Activiteiten SIVI AFS.

 

    Heb je een vraag over de Roadmap SIVI AFS?