Utrecht, 22 juli 2021

De verzekeringssector gaat als eerste private sector over op eHerkenning als veilig inlogmiddel. Na 7 januari 2022 kan het Digitaal Paspoort om veiligheidsredenen niet meer gebruikt worden.

Het Verbond van Verzekeraars, Adfiz en de NVGA én SIVI sloegen in 2020 de handen ineen om hun leden te informeren over de transitie van het Digitaal Paspoort naar een nieuw en veilig inlogmiddel: eHerkenning. De brancheafspraak is dat verzekeraars, serviceproviders en financieel adviseurs voor eind 2021 overstappen naar eHerkenning. Op een speciale pagina maakt SIVI de voortgang van de implementatie zichtbaar: https://www.sivi.org/monitor-migratie-digitaal-paspoort-naar-eherkenning/
Veel dienstverleners gaan in Q3 over op eHerkenning en een handjevol in Q4. Naar schatting is voor 1 oktober qua marktaandeel 80% van de dienstverleners over.

7 januari 2022 einde Digitaal Paspoort

Alle Digitale Paspoorten die dit jaar nog worden verlengd krijgen 7 januari 2022 als harde einddatum. Dit betekent dat na 7 januari 2022 het Digitale Paspoort niet meer gebruikt kan worden. Tot die tijd is het raadzaam om het Digitaal Paspoort te verlengen, als dienstverleners waarmee zaken wordt gedaan, niet op tijd klaar zijn met de implementatie van eHerkenning. Dit verlengen kan vanwege de korte looptijd tegen gereduceerd tarief. Digidentity helpt adviseurs bij een goede overstap.

Als Digitale Paspoorten uitsluitend gebruikt worden voor Aplaza

eHerkenning is niet geschikt om digitale documenten en berichten via Aplaza op te halen in het softwarepakket van het intermediair. Hiervoor is het Bedrijfscertificaat wel geschikt dat nu al door de meeste softwareleveranciers wordt ondersteund. Het advies aan adviseurs die het Digitaal Paspoort alleen gebruiken om documenten en berichten op te halen via Aplaza: stap zo snel als mogelijk over op het Bedrijfscertificaat. Het Bedrijfscertificaat kan besteld worden via Solera Nederland.

Verzekeraars ondersteunen actief de migratie

Verzekeraars met een afvaardiging in het SIVI-bestuur ondersteunen actief de migratie naar eHerkenning en kunnen in de eerste week van 2022 ook zelf het inloggen met Digitaal Paspoort onmogelijk maken. Dit zijn onder andere a.s.r., De Goudse en Avéro Achmea.

Peter Mols (directeur SIVI): “De overstap naar eHerkenning verloopt voortvarend. Ik ben verheugd over de afspraak met Digidentity over de harde einddatum van 7 januari 2022. Dit laat zien dat de branche de overstap naar veilig inloggen serieus neemt.”

    Heb je een vraag over de migratie van het Digitaal Paspoort naar eHerkenning?

    We helpen je graag verder