Op donderdag 27 maart vond bij SIVI in Utrecht het eerste ketenoverleg plaats rondom de intermediaire distributie. Deze bijeenkomst markeerde het startpunt van een bredere samenwerking aan ketenoptimalisatie binnen de verzekeringsmarkt. Vertegenwoordigers van aanbieders, intermediairs, serviceproviders en softwareleveranciers gingen met elkaar in gesprek over actuele knelpunten, kansen en gezamenlijke ambities.
Naast inhoudelijke thema’s stond deze bijeenkomst ook in het teken van kennismaken en het vergroten van wederzijds begrip. Door inzicht in elkaars positie ontstaat een stevig fundament voor samenwerking aan een toekomstbestendige keten.
Ketenmanager Intermediaire Distributie Ruud van Bommel introduceerde daarbij de metafoor van de “SIVI-trein” op een gezamenlijke reis waarbij de roadmap als spoorboekje fungeert, actieve deelname wordt aangemoedigd, en ruimte bestaat voor verschillende invalshoeken.
Centrale leidraad: de Roadmap Intermediaire Distributie
De Roadmap Intermediaire Distributie vormde de inhoudelijke kapstok van het overleg. Deelnemers deelden voorafgaand aan het overleg hun visie op de belangrijkste dilemma’s, verbetermogelijkheden en aanvullingen op de roadmap. Deze input gaf richting aan de dialoog én wordt meegenomen bij de uitvoering van projecten en de doorontwikkeling van de roadmap.
Belangrijke thema’s in de vooraf door deelnemers gedeelde inbreng:
- Gebrek aan uniformiteit in de toepassing van standaarden leidt tot fouten, handwerk en frustratie.
- Communicatie via post en e-mail is nog veelvoorkomend en belemmert efficiëntie.
- Verouderde systemen vormen een obstakel voor integratie met moderne oplossingen.
- Versnippering in tempo en digitale volwassenheid vraagt om maatwerk in samenwerking.
- Grote kansen worden gezien in bredere toepassing van API’s, AI en certificering van berichtenkwaliteit.
Besproken onderwerpen
Tijdens het overleg is uitgebreid stilgestaan bij actuele initiatieven en projecten, waaronder:
AFD-definities Registratie Polis
Er is een ‘light’ variant van de AFD-definitie Standaard beschikbaar voor provinciale producten. Systeemhuizen kunnen op basis van AFD-definities Registratie Polis de productschermen binnen hun pakket inrichten. Sommige intermediairs geven de voorkeur aan basisinformatie, anderen willen juist volledige details lokaal vastleggen. In beide gevallen zijn datakwaliteit en uniformiteit essentieel. Zijdelings is ook gesproken over de effectiviteit van prolongatieberichten voor administratieve synchronisatie. Een deelnemer stelde reflectieve vragen als:
- Wat willen we als keten bereiken?
- Welke randvoorwaarden zijn nodig om versnelling te realiseren?
Dashboard Kwaliteit Berichtenverkeer
Er zijn meer dan 350 meldingen geregistreerd over problemen van adviseurs bij de verwerking van digitale berichten van verzekeraars en serviceproviders. Bijna de helft van deze meldingen staat nog open. Interpretatieverschillen in documentcoderingen leiden tot fouten bij de verwerking van documentberichten. Dit belemmert automatische verwerking.
Richtlijn Berichtenverkeer Prolongaties
SIVI vraagt aandacht voor deze richtlijn, die beschrijft wat voor adviseurs het ideale scenario is van aanlevering van data en continuatiedocumenten rondom prolongaties. De wens voor volledige en correcte prolongatiegegevens voor alle adviseurs, ongeacht incassopositie, werd breed gedeeld. Vanwege kwaliteitsproblemen sluiten adviseurs soms aanbieders uit van automatische verwerking.
Raadpleeg Polis (API-project)
De API ‘Raadpleeg Polis’ ondersteunt toepassingen zoals klantvragen, mutaties en selfservice. Deelnemers benadrukten het belang van heldere use-cases en voldoende datakwaliteit, zeker met het oog op toekomstige inzet van AI.
Vooruitblik op modernisering van standaarden
ADN-, GRS- en SKP-berichten zijn technisch verouderd. Er is brede steun voor een marktbrede, gecoördineerde modernisering, en voor een certificeringsproces dat de kwaliteit van berichten voor verzenden of ophalen borgt.
Klantscreening (KYC/CDD)
Onderzoek is gestart naar de mogelijkheid tot standaardisatie van KYC- en CDD-processen, om poortwachtersverantwoordelijkheden beter uitvoerbaar te maken.
Wat nemen we mee naar de volgende halte?
De bijeenkomst werd afgesloten met een aantal concrete aandachtspunten voor vervolg:
- Verdieping van thema’s zoals AI, informatiebeveiliging, authenticatie en toegang tot klantgegevens (EU-wallets).
- Een voorstel om in het volgende overleg een praktijkcase te delen over schadeafhandeling op basis van bestaande standaarden.
- Volle vaart voortuit met de Kopgroep Raadpleeg Polis, waarvoor Nationale-Nederlanden zich tijdens het overleg als deelnemer heeft aangemeld.
Samen vooruit
Dit eerste ketenoverleg liet zien dat er veel gedeelde zorgen én kansen zijn binnen de intermediaire distributie. Door kennis en inzichten te bundelen ontstaat de ruimte om stappen te zetten richting een wendbare, betrouwbare en toekomstbestendige keten. Elke schakel in de keten is van harte welkom om mee te reizen.