14 mei 2019

SIVI introduceert AFD Certificeringstool:
betere afstemming en minder kans op fouten bij digitale gegevensuitwisseling

Nu de AFD Standaard steeds intensiever wordt toegepast bij gegevensuitwisseling in de financiële sector, heeft SIVI de AFD Certificeringstool ontwikkeld. Deze onmisbare tool ondersteunt het gebruik van de AFD Standaard, vereenvoudigt afstemming tussen uitwisselende partijen over het gebruik en reduceert de kans op fouten aanzienlijk.

Certificeren bespaart tijd en geld

Het AFD (All Finance Datacatalogus) heeft zich ontwikkeld tot dé gegevens- en berichtenstandaard voor elektronische gegevensuitwisseling, met jaarlijks ruim 200 miljoen digitale berichten in de Nederlandse verzekeringssector. Met de introductie van de AFD Certificeringstool komt SIVI tegemoet aan de vraag van gebruikende partijen om online en realtime AFD-berichtschema’s te kunnen valideren en certificeren. Door certificering vermindert het aantal fouten aanzienlijk. En dát zorgt voor optimalisatie van de gegevensstroom en bespaart daarmee tijd en geld.

De AFD Certificeringstool is bedoeld voor alle partijen die AFD-berichten aanbieden binnen webservices of voor bulkverzending. Gecertificeerde berichtschema’s krijgen een kenmerk en zijn automatisch opgenomen in het SIVI register van gecertificeerde AFD-berichten. Partijen die de afhandeling van AFD-berichten implementeren weten bij een gecertificeerd bericht dat de AFD-standaard op juiste wijze is toegepast.

Peter Mols (Directeur SIVI): “De introductie van de AFD Certificeringstool is een belangrijke stap op weg naar meer uitgebreide ondersteuning voor AFD-gebruikers. Meer stappen op weg naar optimaal gebruik volgen in het komende jaar. Fouten en interpretatieverschillen hebben immers vaak grote impact tijdens bijvoorbeeld ontwikkeling of ketentesten. Het gebruik van gecertificeerde AFD-berichten voorkomt tijdrovende afstemming en vermindert de kans op fouten.”

Pilot

Vanaf mei 2019 start SIVI de introductie van de AFD Certificeringstool met een pilotgroep. AFD-gebruikers die willen deelnemen aan deze pilot kunnen zich bij SIVI aanmelden. Kijk hiervoor op https://www.sivi.org/afd-berichtcertificering/ of stuur een mail naar support@sivi.org.

Gefaseerde introductie na de pilot

Vanaf september 2019 certificeert SIVI alle AFD-berichtschema’s. Dit kan via de AFD Certificeringstool op de SIVI website. De uitrol van de volledig geautomatiseerde certificering gaat in 2019-2020 stapsgewijs plaatsvinden.

Lees meer over AFD-berichtcertificering