Peter Mols in AM | 27 juni 2024
SIVI stapt in de wereld van roadmaps
“En wat heeft een aap hieraan?” Ik stelde deze vraag aan de verantwoordelijke voor alle projecten die Nederland in het kader van ontwikkelingssamenwerking uitvoert. De dame in kwestie had uitgelegd dat de projecten die ze uitvoeren van economisch nut moeten zijn voor Nederland, maar dat sustainability ook ‘hot’ is bij de selectie van projecten. Als voorbeeld werd een project genoemd voor de aanleg van een weg dwars door een jungle in Zuid-Amerika. Tja, de roadmap voor ontwikkelingssamenwerking is vast geen sinecure.
Ook SIVI stapt in de wereld van roadmaps. In de strategie van SIVI ligt de focus op vier domeinen: Intermediaire Distributie, Volmacht Distributie, Pensioenen en SIVI AFS. Natuurlijk blijven tal van andere thema’s ook onze onverdeelde aandacht krijgen, zoals: de Verzuimstandaard, de Checklist Onbemenste Toepassingen en de Kennisbank Data Exchange.
Terug naar de domeinen. In de nieuwe strategie staat de ‘vraag’ centraal. Door te gaan werken in domeinen kunnen we ons nog beter richten op deze marktsegment-specifieke vraagstukken.
Ongelofelijk relevant voor branche
Nu graag de schijnwerpers op de Roadmap Intermediaire Distributie! Trots! Niet alleen een berg informatie, maar vooral ook zicht op de projecten die voor onze branche ongelofelijk relevant zijn. En ja, het is omvangrijk, met heel veel perspectieven. Dus als preview alvast enkele inzichten.
Ketenoptimalisatie als doel. Van eindklant tot adviseur, van adviseur via volmacht tot verzekeraar, van adviseur tot serviceprovider, etc. SIVI werkt al ruim twintig jaar aan een wendbare keten waarbij de kosten voor samenwerking zo laag mogelijk worden gehouden.
Dat dit werkt, blijkt wel uit de aantallen. Bijvoorbeeld voor ADN-boekingsberichten loopt het gebruik hard richting de tweehonderd miljoen berichten per jaar voor zo’n zestien miljoen polissen. Of bijvoorbeeld de inmiddels ruim achttien miljoen GRS-documentberichten per jaar.
Twee dominante marktvragen
Dat deze wapenfeiten nog steeds gelden is natuurlijk fijn. Maar we zijn er als branche nog lang niet. Zeker niet bij de provinciale portefeuilles. En met de Roadmap Intermediaire Distributie gaan we daar een flinke slinger aan geven.
Er zijn voor nu twee dominante marktvragen geformuleerd. Ten eerste: digitaal als het kan. En ten tweede: geen fouten. De roadmap start met alle projecten die al lopen. Een greep: AFD-definitie registratie polis, Richtlijn Berichtenverkeer Prolongatie Incasserende Adviseurs, marktbrede uitrol service raadpleegPolis, inzet/ontwikkeling standaarden voor het vastleggen en uitwisselen van gegevens in het kader van KYC/CDD.
Spelers in de keten aan zet
Dat klinkt natuurlijk allemaal lekker abstract, maar het gaat om een strategisch vraagstuk van groot belang. Hoe krijgen we de kosten in de keten omlaag voor het verwerken van provinciale portefeuilles?
Immers, zonder verdere actie wordt het steeds onaantrekkelijker een provinciale portefeuille van enige omvang te voeren. Een toekomst in de volmacht of vertrek in de tekening bij buitenlandse toetreders lonkt. De spelers in de keten zijn aan zet.
Verwerkingskosten omlaag
Na de zomer gaan we intensief aan de slag om samen met de keten de marktvragen verder te identificeren en te verdiepen en daarbij nieuwe projecten te definiëren. In het op te richten ketenoverleg zullen leveranciers van softwarediensten, aanbieders en adviseurs actief worden.
En wat gaan wij hier als branche dan aan hebben? Een intermediaire distributie die digitaal werkt waar mogelijk, met foutloze processen en gegevens. Kortom, lagere kosten voor het verwerken van provinciale portefeuilles. Mooi toch?