SIVI All Finance Standaard (AFS)

Pre-release

We houden de SIVI-standaarden graag relevant en willen dat ze zo goed mogelijk aansluiten op de dagelijkse praktijk. Vandaar dat SIVI de afgelopen 2 jaar een aantal standaarden heeft herzien en uitbreidingen heeft aangebracht. Het resultaat publiceren we met trots onder de noemer ‘SIVI All Finance Standaard’ of in het kort SIVI AFS. In de laatste etappe voor de definitieve release, delen we graag de resultaten in de vorm van deze pre-release. De pre-release van SIVI AFS is de laatste testversie. Met de pre-release bieden we in de breedte gelegenheid feedback te geven. Alle feedback is welkom!

Een beperkt aantal onderdelen van SIVI AFS is nog ‘under construction’, deze worden de komende periode toegevoegd aan de pre-release.

SIVI All Finance Standaard

Het doel van de SIVI All Finance Standaard is dat ze in de breedte het digitaal zakendoen binnen de financiële dienstverlening ondersteunt door het zorgen voor uniforme werkafspraken (standaarden). Hierbij onderkent SIVI een drietal invalshoeken:

  1. Uitwisselen van gegevens
  2. Registratie van gegevens
  3. Ontwikkelen van services

Alle gegevens gerelateerde afspraken zijn gedocumenteerd in de All Finance Datacatalogus (AFD). Alle afspraken rond functies en processen zijn gedocumenteerd binnen het All Finance API-raamwerk (AFA). De SIVI-agenda voor de SIVI All Finance Standaard kan worden samengevat als:

  1. Optimale klantenbediening binnen de verschillende distributievormen
  2. Goede toegang tot data en de mogelijkheden om data te delen waar nodig
  3. Goede interoperabiliteit binnen de keten met ruimte voor individuele verschillen

Ondersteuning

Informatie over de SIVI All Finance Standaard vind je via de links hiernaast. In de paper vind je een overzicht van SIVI AFS. Het online handboek speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van de SIVI All Finance Standaard. Mis je in het handboek antwoorden op de vragen die je hebt, laat dat ons dan beslist weten. Via AFD 2.0 Online Raadplegen kun je online zoeken op alle entiteiten, attributen en codelijsten. Aanvullend vind je ook een overzicht van AFD 2.0 in XLS-formaat. Voor de ondersteuning bij omzettingen kun je een mappingtabel downloaden. Voor het API-raamwerk is een apart overzicht van alle functies beschikbaar. Meer informatie rond ondersteuning kun je vinden in hoofdstuk 11 van het SIVI AFS handboek.
Mocht bovenstaande informatie niet volstaan, dan kun je via mail (support@sivi.nl) of het contact formulier hiernaast vragen stellen. Waar nodig geven wij graag in een gesprek of een specifieke informatie sessie toelichting rond het gebruik van SIVI AFS.

Veel gestelde vragen

AFS staat voor All Finance Standards. AFS is de doorontwikkeling van de huidige standaarden om gegevens efficiënt en effectief op te slaan en uit te wisselen. Waarbij rekening is gehouden met de moderne vereisten op gebied van systeemontwikkeling en geboden mogelijkheden in de huidige technologieën.
AFS bestaat uit de componenten AFD 2.0, SIVI API-raamwerk, AFD-definitie Standaard
SIVI bedoelt met een pre-release een voorlopige oplevering, waarbij niet alle uitgedachte onderwerpen zijn beschreven. Deze zijn wel opgenomen in het handboek AFS met de vermelding 'under construction'. Alle elementaire onderdelen zijn gereed en we zien graag de reacties uit de verzekeringsindustrie tegemoet.
AFS is bedoeld voor iedereen die zich direct of indirect bezighoudt met digitaal zakendoen in de financiële dienstverlening en geïnteresseerd is in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van standaarden voor digitale communicatie en registratie doeleinden.
AFS biedt een API-raamwerk aan dat geschikt is voor het ontwikkelen van API's binnen verzekeringsindustrie. Het modelleren met AFD 2.0 entiteiten en attributen is minder complex met meer flexibiliteit. Met de AFD-definitie Standaard wordt het opzetten van product- en servicespecificaties ondersteund. Daarnaast is het handboek AFS in het Engels en zijn alle beschreven voorbeelden in JSON.
Vanaf livegang van de pre-release kan iedereen aan de slag met AFS
Het is mogelijk om AFD 1.0 en AFD 2.0 naast elkaar te gebruiken. SIVI heeft een mappingstabel AFD 1.0 -> AFD 2.0 beschikbaar gesteld als download. Daarnaast is SIVI bezig met het ontwikkelen van conversie programmatuur om AFD 1.0 berichten te converteren naar AFD 2.0 berichten en vice versa AFD 2.0 berichten te converteren naar AFD 1.0 berichten. Zo wordt het mogelijk om flexibel te schakelen tussen AFD 1.0 berichten en AFD 2.0 berichten.
SIVI ambieert een flexibel digitaal ecosysteem binnen de verzekeringsindustrie waarbij het ontwikkelen van software voor digitale communicatie en opslag kan rekenen op standaarden en ondersteuning die hieraan kan voldoen.
SIVI biedt ondersteuning in de vorm van consultancy voor partijen die met AFS aan de slag willen gaan. Daarnaast komt binnen afzienbare tijd een online opleiding voor AFS. Neem vooral bij vragen contact op met SIVI om te bekijken welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn.
Via het vragen/contactformulier op deze informatiepagina kunt u terecht met vragen en opmerkingen. We nemen dan contact met u op.
Een aantal verzekeraars is aan de slag met AFD 2.0 en ook het API-raamwerk is door meerdere partijen opgepakt. SIVI wil op termijn hiervan een overzicht publiceren.
Het is niet verplicht om over te stappen naar gebruik AFS. AFS vormt de doorontwikkeling van de huidige standaarden gebaseerd op moderne technologieën en ontwikkelaars ondersteuning.
De eerstvolgende opleveringen zijn gepland voor de onderdelen leningen (waaronder hypotheken) en pensioenen.
Dat is afhankelijk van de beoogde doelstellingen voor uw organisatie. Advies is om naast het doornemen van het handboek AFS contact op te nemen met SIVI om uw plannen en mogelijkheden te bespreken.
AFD 2.0 is flexibeler en minder complex (bevat ongeveer 20 core entiteiten met een aantal ondersteunende entiteiten). Het moduleren is flexibeler waarbij opstellen van eigen gedefinieerde attributen mogelijk is. Verder zijn de benamingen bij AFD 2.0 attributen uitgeschreven. JSON en REST vormen de uitgangspunten bij het ontwikkelen in AFD 2.0.
Het ontwikkelen van software binnen organisaties wordt steeds vaker uitbesteed aan softwarepartijen die internationaal opereren. Engels is daarbij de voertaal.
Het blijft zeker mogelijk om met XML berichten te werken
Doel is om vanaf juli 2020 SIVI-tooling beschikbaar te hebben om het aanmaken van AFD-berichten 2.0 te ondersteunen.

Houd mij op de hoogte

Word op de hoogte gehouden over AFS-updates en ontvang het SIVI AFS Magazine

Heb je een vraag over SIVI AFS?

We helpen je graag verder. Ook als je een keer met ons wilt sparren of meer meer toelichting wilt, maken we graag een (online) afspraak hiervoor. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!