SIVI All Finance Standaard (SIVI AFS)

SIVI All Finance Standaard

SIVI AFS is de basis voor een digitaal ecosysteem waarin klanten een goede bediening kunnen krijgen binnen de verschillende distributievormen, waar goede toegang tot data en uitwisseling van data mogelijk is, en waar digitale samenwerking met ruimte voor individuele verschillen eenvoudig is te realiseren. Dit is een ambitieus doel en zal de komende jaren aandacht en inzet van de branche vragen. Tegelijk is het ook een noodzakelijke agenda omdat een open digitaal ecosysteem binnen onze industrie randvoorwaardelijk is voor verdere ontwikkeling en innovatie.

Het doel van de SIVI All Finance Standaard is dat ze in de breedte het digitaal zakendoen binnen de financiële dienstverlening ondersteunt. Hierbij onderkent SIVI een drietal invalshoeken:

 1. Uitwisselen van gegevens
 2. Registratie van gegevens
 3. Ontwikkelen van services

Alle gegevens gerelateerde afspraken zijn gedocumenteerd in de All Finance Datacatalogus (AFD). Alle afspraken rond functies en processen zijn gedocumenteerd binnen het All Finance API-raamwerk (AFA).

Ondersteuning

Informatie over de SIVI All Finance Standaard vind je via de links hiernaast. In de paper vind je een overzicht van SIVI AFS. Het online handboek speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van de SIVI All Finance Standaard. Via AFD 2.0 Online Raadplegen kun je online zoeken op alle entiteiten, attributen en codelijsten. Aanvullend vind je ook een overzicht van AFD 2.0 in XLS-formaat. Voor de ondersteuning bij omzettingen kun je een mappingtabel downloaden. Voor het API-raamwerk is een apart overzicht van alle functies beschikbaar. Meer informatie rond ondersteuning kun je vinden in hoofdstuk 11 van het SIVI AFS handboek.

Mocht bovenstaande informatie niet volstaan, dan kun je via mail (support@sivi.nl) of het contact formulier hiernaast vragen stellen. Waar nodig geven wij graag in een gesprek of een specifieke informatie sessie toelichting rond het gebruik van SIVI AFS.

Veel gestelde vragen

SIVI AFS staat voor SIVI All Finance Standaard. SIVI AFS is de doorontwikkeling van de huidige SIVI standaarden om gegevens efficiënt en effectief uit te wisselen en op te slaan. Hierbij houden we rekening met de actuele vereisten rond systeemontwikkeling en de geboden mogelijkheden in de huidige technologieën.
In de rechter kolom op deze pagina kun je een paper downloaden dat in samenhang een overzicht geeft.
SIVI AFS bestaat drie deel-standaarden: AFD 2.0, SIVI AFS API-raamwerk, AFD-definitie Standaard.
SIVI AFS is bedoeld voor partijen binnen de financiele diensteverlening die software / services ontwikkelen. SIVI AFS kent drie invalshoeken bij gebruik:
 1. Uitwisselen van gegevens.
 2. Registreren van gegevens.
 3. Ontwikkelen van webservices.
Nieuwe zaken binnen SIVI AFS zijn ondermeer:
 • Ondersteuning van nieuwe processen (als Beurs) en producten (als Broodfondsen).
 • Het opheffen van modelleerbeperkingen uit AFD 1.0.
 • Aandacht voor zowel het uitwisselen als het vastleggen van data.
 • Beantwoording van de vraag naar ondersteuning van REST en JSON.
Naast het AFD voor het modelleren van entiteiten en attributen is er nu ook een een API-raamwerk voor het ontwikkelen van API's. De nieuwe AFD-definitie Standaard is bedoeld voor het documenteren van product- en service specificaties.
Er zal geen ‘big bang’-migratie plaatsvinden. SIVI maakt dit onder meer mogelijk door te voorzien in uitgebreide ondersteuning voor het omzetten van AFD 1.0 naar AFD 2.0 en vice versa. Waar partijen de huidige SIVI-standaarden gebruiken in een collectieve setting als VPI en GRS, zal SIVI het komende jaar met elke groep gebruikers de ambitie en tijdlijn bespreken met betrekking tot de migratie naar SIVI AFS. Voor de ontwikkeling van individuele webservices en het vastleggen van data kunnen organisaties zelf keuzes maken bij de migratie naar SIVI AFS.
Het is mogelijk om AFD 1.0 en AFD 2.0 naast elkaar te gebruiken. SIVI heeft een mappingstabel AFD 1.0 -> AFD 2.0 beschikbaar gesteld als download. Daarnaast zal SIVI conversie programmatuur aanbieden om AFD 1.0 berichten te converteren naar AFD 2.0 berichten en vice versa. Zo is het mogelijk om flexibel te schakelen tussen de verschillende versies van AFD.
De introductie van release 1 van SIVI AFS is een belangrijke stap in de verdere digitalisering van onze industrie. SIVI AFS is de basis voor een digitaal ecosysteem binnen de financiële dienstverlening. Klanten moeten een goede bediening kunnen krijgen binnen de verschillende distributievormen. De toegang tot data en de uitwisseling van data moet zo eenvoudig mogelijk kunnen plaatsvinden. Partijen moeten digitaal kunnen samenwerken met ruimte voor individuele verschillen. Tegelijk is het ook een noodzakelijke agenda omdat een open digitaal ecosysteem binnen onze industrie een randvoorwaarde is voor verdere ontwikkeling en innovatie.
Naast de online documentatie biedt SIVI ondersteuning in de vorm van consultancy voor partijen die met SIVI AFS aan de slag willen gaan. Neem vooral bij vragen contact op met SIVI om te bekijken welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn.
Via het vragen/contactformulier op deze informatiepagina kunt u terecht met vragen en opmerkingen. We nemen dan contact met u op. Bellen met SIVI Support kan ook.
Verschillende partijen zijn inmiddels aan de slag met SIVI AFS. SIVI wil op termijn hiervan een overzicht publiceren. Neem eventueel contact met ons op voor referenties.
In het SIVI AFS Magazine geven wij elke 4 maanden een overzicht van de op handen zijnde ontwikkelingen. Daarnaast is er een vaste maandelijkse release met onder andere uitbreidingen op verzoek van gebruikers.
Het doel van referentiearchitecturen is het delen van kennis op specifieke deelvraagstukken te ondersteunen. Deze referentiearchitecturen zullen SIVI AFS-doelstellingen illustreren en een startpunt/referentiepunt vormen voor de eigen ontwikkelingen door individuele partijen. Voorbeelden van onderkende onderwerpen voor referentiearchitecturen zijn o.a.:

 • Inrichten van specifieke processen (zoals premieberekening).
 • Opzetten van gedeelde processen (zoals schadeafhandeling).
Dat is afhankelijk van de beoogde doelstellingen voor uw organisatie. Advies is om naast het doornemen van alle documentatie contact op te nemen met SIVI om uw plannen en mogelijkheden te bespreken.
AFD 2.0 is flexibeler en minder complex (bevat ongeveer 20 core entiteiten met een aantal ondersteunende entiteiten). Het modelleren is flexibeler waarbij men relaties en eigen attributen kan opnemen. Verder zijn de benamingen bij AFD 2.0 attributen uitgeschreven. Gebruik van JSON is een uitgangspunt bij AFD 2.0. Overigens ondersteunt SIVI het gebruik van XML nog wel.
De SIVI All Finance Standaard documentatie is in het Engels ontwikkeld en beantwoord aan de toenemende vraag naar Engelse SIVI documentatie. De eerste reden is dat bijvoorbeeld verzekeraars, service providers en leveranciers steeds meer softwareontwikkelingsactiviteiten deels uitbesteden. Het effect van deze 'nearshore' en' offshore' modellen is dat de voertaal in de projecten Engels is. De tweede reden is dat door schaarste aan expertise steeds meer expats binnen het ICT-domein werkzaam zijn, Engels is dan snel de voertaal.
Het blijft zeker mogelijk om met XML berichten te werken
Vanaf januari 2021 kunt u een account aanvragen voor de SIVI-tooling om AFD-definities aan te maken voor AFD 2.0.

  Houd mij op de hoogte

  Word op de hoogte gehouden over SIVI AFS-updates en ontvang twee keer per jaar het SIVI AFS Magazine

   Heb je een vraag over SIVI AFS?

   We helpen je graag verder. Ook als je een keer met ons wilt sparren of meer meer toelichting wilt, maken we graag een (online) afspraak hiervoor. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!