Kwaliteit Onbemenste Toepassingen
Binnen de financiële dienstverlening maken steeds meer partijen gebruik van volledig geautomatiseerde toepassingen bij de bediening van de eindklant of adviseur. Dit betreft lang niet altijd geavanceerde AI-technologie maar nadrukkelijk ook ‘gewone’ software. Onbemenste toepassingen zijn niet meer weg te denken en de diversiteit is inmiddels zeer groot. Voorbeelden zijn het afsluiten van een reisverzekering, een webservice voor de acceptatie van een autoverzekering of een digitaal advies rond AOV.
Borging van klantbelang bij de inzet van technologie is een belangrijke verantwoordelijkheid van de sector als geheel. Gebruikers moeten de kwaliteit van onbemenste toepassingen kunnen vertrouwen. Met het online kennisplatform rond de kwaliteit van onbemenste toepassingen binnen de financiële dienstverlening faciliteert SIVI de sector om hieraan invulling te geven.
Mogelijke risico’s bij inzet onbemenste toepassingen
Kennisplatform bestaat uit Online Checklist en Online Kennisbank
Nu bestaat het kennisplatform uit de Online Checklist Onbemenste Toepassingen en de Online Kennisbank Kwaliteit Onbemenste Toepassingen. Later dit jaar voegt SIVI hier nog een Online Forum aan toe om zo nog meer de interactie tussen geïnteresseerden te faciliteren.
Checklist Onbemenste Toepassingen
De Checklist Onbemenste Toepassingen (Checklist-OT) is bedoeld voor alle partijen binnen de financiële dienstverlening die geheel geautomatiseerde (onbemenste) toepassingen of deeltoepassingen aanbieden of gaan aanbieden. Van aanbieder, tot adviseur, tot softwareleverancier. De Checklist-OT is bedoeld voor toepassingen gericht op eindklanten en adviseurs.
Met de Checklist-OT krijgt een organisatie inzicht in hoe zij omgaat met belangrijke thema’s als wet- en regelgeving, technologische risico’s, testen, herleidbaarheid en monitoring. De Checklist-OT levert geen kwalificatie van ‘goed of fout’ maar geeft een gestructureerd overzicht van de belangrijkste risico’s en helpt bij het inhoud geven aan het mitigeren van deze risico’s. Een organisatie zet de Checklist-OT in bij de start van een project voor een overzicht van te adresseren punten. Tijdens het project levert de Checklist-OT een overzicht van te ondernemen acties, verantwoordelijkheden en de status. Bij de afronding is de Checklist-OT een raamwerk voor evaluatie. Ook kan men de Checklist-OT inzetten als vaste template voor interne en externe rapportages.
De werkvorm ‘checklist’ is gekozen omdat deze past bij een markt waarin nog volop wordt geleerd en geen dominante architecturen of werkwijzen aanwezig zijn. Tevens stelt deze werkvorm SIVI in staat snel voortschrijdend inzicht door te voeren en zonder grote impact te delen met de markt.
Gebruik van de Checklist Onbemenste Toepassingen
Kennisbank Kwaliteit Onbemenste Toepassingen
Binnen het kennisplatform biedt SIVI naast de Checklist-OT de Kennisbank Kwaliteit Onbemenste Toepassingen aan. Deze online kennisbank bevat rond de thema’s die in de Checklist aan de orde komen verwijzingen naar relevante informatie en ontwikkelingen. Daarnaast bevat de kennisbank een overzicht van gerelateerde initiatieven. De kennisbank helpt mensen op weg rond de verschillende onderwerpen en draagt daarmee bij aan kennisopbouw binnen de sector.
Aan de slag met de Checklist-OT
Via de gebruiksvriendelijke online-versie van de Checklist-OT kun je met meerdere personen van je organisatie werken binnen in een volledig afgeschermde omgeving. Ook kun je iemand van buiten jouw organisatie machtigen om tijdelijk aan een specifieke Checklist mee te werken.
Wil je als organisatie aan de slag met de Checklist-OT? Ga via de link hiernaast naar het inlogscherm van de Checklist-OT en kies “registreren”. Onder het kopje ‘Download’ hiernaast kun je een korte instructie voor het registreren van je account vinden. Eventuele hulp bij het registreren kun je aanvragen via het contactformulier op deze pagina.
Ondersteuning door SIVI
Voor meer informatie of eventueel een live-demo kun je contact met ons opnemen via het contactformulier hiernaast of stuur een e-mail naar checklist-ot@sivi.org. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Veel gestelde vragen
Waarom heeft SIVI de Checklist Onbemenste Toepassingen ontwikkeld?
Wat beogen we met de Checklist Onbemenste Toepassingen?
Wat is de rol van de Adviescommissie Kwaliteit Onbemenste Toepassingen?
- Bernardo Walta (de Goudse), voorzitter
- Robert Akkermans (SIVI), secretaris
- Joost Visser (Universiteit Leiden)
- Ronald Leenes (Universiteit Tilburg)
- Jack Vos (Contactgroep Automatisering)
- Maarten Vijfhuize (NVGA)
- Alwien Geerts (Adfiz)
- Peter Mols (SIVI)
Ik wil meer mensen binnen mijn organisatie betrekken bij de Checklist Onbemenste Toepassingen, kan SIVI helpen?
Hoe vul ik de Checklist in?
De antwoorden die gegeven worden, zijn bepalend voor de vervolgvragen. Afhankelijk van de gegeven antwoorden, kunnen er extra vragen worden 'geactiveerd'. Er verschijnt dan automatisch een groene balk bij specifieke vervolgvragen. Hierdoor worden alleen relevante aspecten belicht die voor jouw toepassing gelden.
Download
“Wij toetsen de processen rond onze modellen aan de Checklist Kwaliteit Onbemenste Toepassingen van SIVI”.
– Renzo Plaisant van der Wal (machine learning engineer bij Voogd & Voogd) zie ook Digimagazine AM
“We moesten verschillende mensen betrekken om de Checklist goed in te vullen. Dat laat zien dat kwaliteit niet de verantwoordelijkheid is van een of slechts enkele medewerkers, maar dat kwaliteit door de hele organisatie verweven zit. Iedereen draagt daaraan bij.”
– Emiel Ribbens (CCS)
“Waardevol om hiermee bezig te zijn. Dit moeten we structureel inzetten bij projecten.”
– Eugen Severins (Blueriq)