Algemene informatie over migratie Digitaal Paspoort naar eHerkenning

De belangrijkste veranderingen

 • Digitaal Paspoort is vervallen.
 • eHerkenning is de nieuwe veilige vervanging van het Digitaal Paspoort
 • Vanaf  7 januari 2022 alleen nog eHerkenning.

Waarom eHerkenning?

Het Digitaal Paspoort voldeed niet meer aan hedendaagse veiligheidseisen. eHerkenning is dé standaard voor B2B authenticatie in Nederland en de meest geschikte opvolger voor het Digitaal Paspoort.

Het Digitaal Paspoort was meer dan twintig jaar de branchestandaard voor inloggen in de verzekeringsbranche. Automatische toegang tot extranetten van verzekeraars en serviceproviders en tot portalen van online dienstverleners als de Stichting CIS waren de belangrijkste reden voor de brede spreiding van het gebruik van het Digitaal Paspoort. Het Digitaal Paspoort kende echter ook grote nadelen en was vanuit beveiligingsperspectief over de houdbaarheidsdatum. eHerkenning is dé standaard voor B2B authenticatie in heel Nederland, ook buiten de verzekeringssector. Zakelijk inloggen bij de overheid loopt verplicht via eHerkenning. In de verzekeringsbranche is eHerkenning niet verplicht, maar wordt het gebruik sterk aangeraden.

Ga voor meer informatie naar www.eherkenning.nl.

Rol van SIVI

SIVI ontwikkelt, beheert en bewaakt standaarden voor de verzekeringsbranche. Het Digitaal Paspoort was ruim twintig jaar de facto de branchestandaard voor zakelijke authenticatie. Nu het Digitaal Paspoort verdwijnt, neemt SIVI de taak op zich om uniform naar een optimale nieuwe standaard te migreren. SIVI beheert daarin het ‘waarom’ en – tot op zekere hoogte – ‘hoe’ van de migratie. Concrete vragen, zoals technische aansluitingsvragen of vragen over prijzen, kunnen gesteld worden aan de betreffende eHerkenningsmakelaar of leverancier van middelen.

Adaptie eHerkenning

SIVI heeft een Monitor Migratie Digitaal Paspoort naar eHerkenning gemaakt waarin wordt bijgehouden welke partijen over zijn op eHerkenning als veilig inlogmiddel voor (o.a.) hun extranetten, en welke partijen daarmee bezig zijn (voor zover bekend).

  Heb je een vraag over de migratie van het Digitaal Paspoort naar eHerkenning?

  We helpen je graag verder

  Naar boven

  Informatie voor gebruikers

  Voor gebruikers geldt

  • Gebruikers kunnen vanaf 7 januari 2022 inloggen met een eHerkenningsmiddel.

  Naar boven

  Informatie voor online dienstverleners

  Aansluiten op eHerkenning

  • Online dienstverleners (verzekeraar, serviceprovider etc.) kunnen op elk moment starten met eHerkenning.
  • Een eHerkenningsmakelaar helpt de online dienstverlener bij de aansluiting op eHerkenning. Er zijn 5 makelaars, allemaal erkend door de Rijksoverheid (zie ook: www.eherkenning.nl/aansluiten-op-eherkenning/aansluiten).
  • Alle eHerkenningsmakelaars hebben koppelingen met alle erkende leveranciers van inlogmiddelen.
  • Welke stappen je moet nemen om als online dienstverlener aan te sluiten op eHerkenning lees je in het stappenplan.

  Naar boven

  Naar boven

  Ondersteuning

  Om de meest voor de hand liggende vragen te beantwoorden en houvast te bieden bij de migratie heeft SIVI stappenplannen voor gebruikers en online dienstverleners opgesteld.

  Contactgegevens brancheorganisaties

   Heb je een vraag over de migratie van het Digitaal Paspoort naar eHerkenning?

   We helpen je graag verder

   Naar boven

   Verzekerd van veilig inloggen