Marktvraag ‘Digitaal als het kan’

Het is essentieel dat de Intermediaire Distributie aansluit bij de digitalisering van vandaag. Daarom mogen ketenpartijen onderling en ketenpartijen en leveranciers van elkaar verwachten dat zij hier invulling en prioriteit aan geven.

Digitalisering vindt plaats in de gehele Intermediaire Distributie om redenen van kostenbesparingen, maar ook om betere en nieuwe dienstverlening te bieden. Sinds 2000 zijn enorme slagen gemaakt. Opvallende ontwikkelingen daarbij zijn de dominante inzet van extranetten en het aanbieden van online diensten voor de eindklant. Ook procesinhoudelijk zijn er grote ontwikkelingen zoals de verschuiving richting maatschappij-incasso en het op grote schaal inzetten van productvergelijkers.

Voor online diensten aan eindklanten als aanvragen, mutaties, etc. is er in binnen de Volmacht Distributie wel ruimte voor de adviseur om dit aan te bieden. Binnen de Intermediaire Distributie zien we voor provinciale polissen wel online klantmappen voor het raadplegen van polissen, maar eigenlijk geen opties voor het aanbieden van aanvragen en mutaties door adviseurs. Het is procesmatig niet mogelijk of de kosten zijn te hoog.

De Intermediaire Distributie moet nog grote stappen zetten als het gaat om het realtime en on demand delen van informatie. Het gaat hierbij in eerste instantie om het delen van polisinformatie. De asynchrone uitwisseling van gegevens dekt niet meer de volledige behoefte van adviseurs af. Zij hebben voor hun dienstverlening belang bij actuele informatie binnen de context van hun eigen werkomgeving. In tweede instantie gaat het om statusinformatie rond bijvoorbeeld een aanvraag of een schadedossier. We zien individuele aanbieders wel stappen maken met de ontwikkeling van services, er is evenwel geen sprake van een collectieve agenda.

Voor provinciale producten versturen aanbieders meer dan 1.500 verschillende ADN-boekingsberichten, GRS-documentberichten en SKP-transactieberichten aan adviseurs. Specificaties voor deze berichten ontbreken. Voor leveranciers van assurantiesoftware is hierdoor het aanbod van provinciale producten niet transparant. Het effect hiervan is dat men binnen de software niet tot zeer beperkt kan anticiperen op een goede registratie van deze producten en een goede ondersteuning voor deze producten bij de klantbediening.

Ten aanzien van de doorontwikkeling van digitalisering en standaardisatie zien wij in de keten wel een gedeeld beeld bij de hierboven benoemde knelpunten, maar geen duidelijke collectieve agenda om hier als keten acties te ondernemen. Aanbieders in de Intermediaire Distributie hebben grote stappen gemaakt op vlakken als databeheer, creditmanagement, procesefficiëntie en compliance. De vraag rijst echter of die positieve impact ook een op een geldt voor de overige ketenpartners.

Opties voor invulling marktvraag ‘Digitaal als het kan’

De volgende opties zijn voor de invulling van deze marktvraag verder uitgewerkt:

  • Goede aandacht geven aan bestaande standaarden en de drempels voor het gebruik ervan waar mogelijk verlagen.
  • Doorlopende aandacht voor de doorontwikkeling van afspraken en standaarden met het oog op nieuwe kansen en noodzakelijke vernieuwing.
  • Een beter inzicht verkrijgen in de knelpunten rond harmonisatie van polisgegevens.

    Heb je een vraag over de Roadmap Intermediaire Distributie?

    Optie: Goede aandacht geven aan bestaande standaarden en de drempels voor het gebruik ervan waar mogelijk verlagen

     

    Het volgen van bestaande afspraken en standaarden moet binnen de Intermediaire Distributie een hygiënefactor zijn. Digitalisering is noodzakelijk voor een wendbare keten. De agenda bij deze optie is te zorgen dat het gebruik van standaarden binnen de keten goed over het voetlicht komt en waar mogelijk te zorgen voor het verlagen van drempels voor het gebruik van de standaarden.

    Doorlopende activiteiten

    In gesprekken met individuele marktpartijen besteedt SIVI doorlopend aandacht aan het werken conform marktafspraken en -standaarden. Het gaat hierbij zowel om geplande gesprekken met specifieke marktpartijen als om spontane gesprekken tijdens marktevents. Ook tijdens de verschillende SIVI-trainingen is er doorlopend aandacht besteed voor het correcte gebruik van marktafspraken en -standaarden. In komende edities van deze Roadmap zullen we nadrukkelijker ingaan op gestructureerde en planmatige marktbewerking als het gaat om het gebruik van standaarden binnen de Intermediaire Distributie.

    Lopende projecten

    De start van het domein Intermediaire Distributie is ook aanleiding om op de SIVI-website gericht aandacht aan dit onderwerp te geven. Op dit moment vindt de ontwikkeling van nieuwe content plaats.

    In het totaal versturen aanbieders meer dan 1.500 verschillende berichten met polisgegevens naar adviseurs. Met de AFD-definitie Registratie Polis stellen we aanbieders in staat om leveranciers te voorzien van de specificaties van hun verzekeringsproducten zodat leveranciers gemakkelijker productschermen kunnen inrichten. Hiermee stellen we leveranciers in staat betere ondersteuning te geven en krijgen adviseurs een betere administratie.

    Ondanks dat er standaarden zijn, ziet de adviseurs zich geconfronteerd met een oerwoud aan aanleverwijzen van gegevens en documenten rond prolongatie. Achteraf hebben we als sector bij de doorontwikkeling van dit proces na 2000 onvoldoende afspraken gemaakt over de invulling van het proces. Adviseurs maken hierdoor te veel kosten binnen het prolongatieproces. De ‘Richtlijn berichtenverkeer rond prolongaties’ geeft duiding rond de gewenste werkwijze. Het project heeft tot doel hier breed de aandacht voor te vragen.

    Backlog

    Op dit moment zijn er geen projecten in de backlog.

    Optie: Doorlopende aandacht voor de doorontwikkeling van afspraken en standaarden met het oog op nieuwe kansen en noodzakelijke vernieuwing

     

    Digitalisering staat niet stil. Het is een continu proces van zowel nieuwe kansen als technologische noodzaak voor vernieuwing. De agenda bij deze optie is (1) binnen de keten nieuwe kansen te identificeren en te vertalen naar concrete acties en (2) te zorgen dat we de technologie die we inzetten op het juiste moment actualiseren.

    Doorlopende activiteiten

    Op dit moment zijn er geen doorlopende activiteiten.

    Lopende projecten

    Er is op dit moment geen collectieve agenda rond de ontwikkeling van services voor het adviesbedrijf (provinciale verzekeringen). Met de service raadpleegPolis maakt SIVI een eerste stap om deze collectieve agenda vorm te geven. Het doel is dat adviseurs vanuit de eigen assurantiesoftware realtime actuele polisgegevens bij de aanbieder kunnen ophalen. SIVI gaat een kopgroep vormen van aanbieders en leveranciers die deze service willen ontwikkelen en aanbieden aan adviseurs.

    Alle ketenpartijen worstelen met uit te voeren controles en vervolgens met het vastleggen en uitwisselen van gegevens rondom screenings van personen en bedrijven in het kader van Know Your Customer (KYC) en Customer Due Diligence (CDD). SIVI onderzoekt of, en zo ja op welke manier procesafspraken en standaarden kunnen bijdragen aan een efficiëntere uitvoering van de poortwachtersfunctie van ketenpartijen.

    Backlog

    Hoewel individuele verzekeraars al in meer of mindere mate services voor de ondersteuning van provinciale verzekeringen aanbieden, is hier geen collectieve afspraak. Binnen de volmachtmarkt is die er wel en zet men SIVI-standaarden in voor o.a. premieberekening en acceptatie. De software binnen de Volmacht Distributie is hier op ingericht. Op analoge wijze moeten we kijken wat nodig is binnen de Intermediaire Distributie. Zeker omdat de verzekeraars voor provinciale en volmachtverzekeringen dezelfde uitgangspunten hanteren is aansluiting bij de werkwijze in de volmachtketen gewenst om extra investeringen te beperken en een snelle impact te bewerkstelligen.

    De huidige standaarden stammen uit 1985 (ADN) en 2004 (GRS/SKP) en vereisen inmiddels een modernisering. De kosten voor gebruik worden te hoog, dan wel er zijn te weinig professionals met de juiste expertise of de wil om met de oude technologie te werken.

      Heb je een vraag over de Roadmap Intermediaire Distributie?

      Optie: Harmonisatie polisgegevens

       

      Bij herhaling vragen adviseurs om aandacht voor harmonisering rond producten. Bijvoorbeeld t.a.v. de vereiste gegevens voor een aanvraag of t.a.v. hoe men omgaat met objecten en dekkingen. Grote verschillen maken het voor een adviseur lastig(er) voorzieningen in te richten voor bijvoorbeeld registratie, vergelijkingen of online aanvragen. Tegelijk zijn er ook veel adviseurs die deze verschillen juist een als een kans zien. Op dit moment is er geen draagvlak bij aanbieders voor acties rond harmonisering.

      Doorlopende activiteiten

      Op dit moment zijn er geen doorlopende activiteiten.

      Lopende projecten

      Op dit moment zijn er geen lopende projecten.

      Backlog

      Omdat de roep om harmonisatie steeds terugkomt en er verschillende beelden zijn bij wat we er onder verstaan, wil SIVI op basis van een reeks interviews een kort onderzoek uitvoeren naar de onderliggende problematiek. Het doel is binnen de keten te komen tot een eenduidig beeld bij het begrip harmonisatie en meer context te bieden voor de afweging wat wel of niet mogelijk is.

        Heb je een vraag over de Roadmap Intermediaire Distributie?