Utrecht, 7 oktober 2021

Digitaal Paspoort kan vanaf 7 januari 2022 niet meer worden gebruikt

Verzekeringsondernemers hebben nog tot 7 januari 2022 de tijd om de overstap te maken naar eHerkenning (voor medewerkers) en Bedrijfscertificaat (voor ondernemingen) als centraal identificatie- en authenticatiemiddel. Vanaf die datum namelijk kan het Digitaal Paspoort niet meer worden gebruikt. Kennis- en standaardisatie-instituut SIVI monitort deze transitie en stelt vast dat de sector, als eerste private sector, op koers is in de overgang naar veiliger digitaal zakendoen. Maar constateert tegelijkertijd dat een aanzienlijk aantal ondernemers de overstap in de komende maanden nog moet maken.

Sectorafspraak

Het Verbond van Verzekeraars, Adfiz, NVGA én SIVI sloegen in 2020 de handen ineen om hun leden te informeren over de transitie van het Digitaal Paspoort naar het nieuwe en veilige inlogmiddel eHerkenning. Binnen de sector is de afspraak gemaakt dat verzekeraars, serviceproviders en financieel adviseurs de overstap uiterlijk eind 2021 hebben gemaakt. Dat betekent dat ondernemers in de verzekeringssector, mochten zij nog niet hebben geregeld, dus nog drie maanden de tijd hebben. Urgentie is voor deze ondernemers geboden, want na 7 januari 2022 kan het Digitaal Paspoort niet meer worden gebruikt.

Monitoring van de transitie

SIVI monitort de stand van zaken rond de migratie naar eHerkenning op haar website. Enkele feiten:

  • Alle online dienstverleners (zoals o.a. CIS, serviceproviders en verzekeraars) stappen volgens de aangegeven planningen op tijd over op eHerkenning.
  • Ruim 17.000 gebruikers benutten de mogelijkheid om – tegen gereduceerd tarief – hun Digitaal Paspoort tot het laatste moment, 7 januari 2022 te verlengen (Bijna 75% van de actieve gebruikers van het Digitaal Paspoort). Een belangrijk deel hiervan (meer dan 70%)
    beschikt al over een eHerkenningsmiddel. Hoeveel gebruikers precies over zijn op eHerkenning is niet bekend, aangezien het middel door meerdere bedrijven wordt aangeboden en niet alle transactiecijfers bekend zijn.

Peter Mols, directeur SIVI, over de transitie: “De overstap naar eHerkenning verloopt voortvarend. Dit laat zien dat de sector de overstap naar veilig inloggen serieus neemt. Dit blijkt ook uit het feit dat zes dienstverleners die het Digitaal Paspoort niet ondersteunen, wel overgaan op eHerkenning.”

Bedrijfscertificaat voor Aplaza

eHerkenning is geschikt als identificatiemiddel voor medewerkers bij vrijwel álle sectordienstverleners en bij alle overheidsdiensten. Om digitale documenten en berichten via Aplaza op te halen in het softwarepakket van de financiële adviseur is echter het Bedrijfscertificaat nodig. Want ook voor Aplaza kan het Digitaal Paspoort vanaf 7 januari niet meer worden gebruikt. Dit Bedrijfscertificaat, dat nu al door alle softwareleveranciers wordt ondersteund is eenvoudig aan te schaffen en in een aantal stappen te activeren via de site van Aplaza.

Marco Hendrickx, directeur Aplaza: ‘’Ik ben optimistisch over de overgang van financieel adviseurs naar het Bedrijfscertificaat. In een relatief korte periode laten we in samenwerking met de adviseurs, systeemhuizen, Adfiz, Solera/Digidentity en SIVI zien dat we deze noodzakelijke stap voortvarend zetten om veilig gegevens te kunnen blijven uitwisselen.’’

    Heb je een vraag over de migratie van het Digitaal Paspoort naar eHerkenning?

    We helpen je graag verder