Utrecht, 16 december 2021

De verzekeringssector gaat als eerste private sector over op eHerkenning als veilig inlogmiddel. Na 7 januari 2022 kan het Digitaal Paspoort niet meer gebruikt worden.

Verzekeraars en service providers: zet Single Sign On aan!

Een van de grootste voordelen van het Digitaal Paspoort was Single Sign On: hiermee hoefde de adviseur maar één keer in te loggen op zijn/haar werkplek met het Digitaal Paspoort, om vervolgens de hele dag toegang te hebben tot elk portaal dat met het DP wordt ontsloten. Met adviseurs die twintig portalen per uur openen valt in te beelden hoeveel tijd hiermee gewonnen werd, ten opzichte van een methodiek waarin hij/zij iedere keer een wachtwoord moest invoeren.

Aanzetten voor gebruikers

Met de overstap van Digitaal Paspoort naar eHerkenning is dan ook gekozen voor een stelsel dat eveneens Single Sign On faciliteert. Dit vergt echter wel een stap van de betreffende dienstverlener: de verzekeraar of service provider wiens portaal wordt ontsloten. Binnen eHerkenning moet de dienstverlener namelijk nadrukkelijk Single Sign On “aanzetten” bij diens eHerkennings-makelaar. Staat SSO aan, dan hoeft een gebruiker twee uur lang niet opnieuw in te loggen, zolang hij/zij de actieve browser niet afsluit. Staat SSO niet aan, dan is herauthenticatie vereist iedere keer dat de adviseur op het portaal wil inloggen. Over een werkdag genomen kost dit een adviseur onnoembaar veel kostbare tijd. SIVI raadt dan ook aan om Single Sign On aan te zetten.
Hoe je Single Sign On aanzet hangt af van de eHerkennings-makelaar waarvan jouw partij gebruikmaakt (bij iWelcome is dit bijvoorbeeld anders geregeld dan bij KPN). Neem dus contact op met je makelaar om dit te faciliteren en de branche kostbare tijd te besparen. Voor vragen kun je ook contact opnemen met SIVI.

Gebruikers: test eHerkenning alvast ruim voor 7 januari

Vanaf 7 januari kunnen tussenpersonen alleen nog maar inloggen met eHerkenning. Starten adviseurs pas op 7 januari met eHerkenning, dan is de kans groot op inlogproblemen en dat tussenpersonen massaal de IT-afdeling van de verzekeraar gaan bellen. Die afdeling kan onmogelijk iedereen nog diezelfde dag de gewenste ondersteuning bieden. Dus hoe eerder tussenpersonen gaan testen, hoe groter de kans op een soepele overgang voor alle betrokken partijen.

Bedrijfscertificaten

Ook bij portalen die overstappen op het bedrijfscertificaat is het na 7 januari niet meer mogelijk om in te loggen middels een Digitaal Paspoort. Toch meldt Aplaza dat nog meer dan 600 intermediairs hun Bedrijfscertificaat moeten registreren. Het merendeel van deze partijen blijkt wel al een Bedrijfscertificaat te hebben aangeschaft: dat betekent dat het meeste werk nu ligt in het activeren/registreren van dit certificaat op Aplaza. DIAS-kantoren hebben inmiddels een mail gehad waarin ze hun Bedrijfscertificaat automatisch kunnen koppelen aan Aplaza. Aan wie dat nog niet gedaan heeft, wordt aangeraden dit zo snel mogelijk (ruim voor 7 januari) alsnog te doen.

Monitor migratie

SIVI heeft de monitor met de status van de migratie weer geüpdatet. Inmiddels zijn 27 partijen over, met nog eens 6 partijen gepland deze maand en in Q1 van 2022. Zie de laatste stand van zaken in de monitor.

    Heb je een vraag over de migratie van het Digitaal Paspoort naar eHerkenning?

    We helpen je graag verder